Projekt  finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy
EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny

Działania wolontaryjne
Dzięki zaangażowaniu koordynatora wolontariatu uczestnicy/czki projektu zostaną podzieleni na 4 grupy, których zadaniem będzie realizacji akcji tematycznych na rzecz różnych środowisk lokalnych. Chcemy poprzez te działania pokazać, że osoby bezdomne to ludzie aktywni, twórczy, zaangażowani i posiadający różne, wartościowe umiejętności, którymi mogą podzielić się z innymi. Realizacja inicjatyw będzie dawała im możliwość praktycznego zweryfikowania wiedzy, którą nabyli podczas edukacyjnych form wsparcia. Dzięki zaangażowaniu uczestników/czek projektu poczują oni moc sprawczą i zrozumieją, że mogą kształtować najbliższe otoczenie włączając do tego zarówno mieszkańców danej miejscowości jak i społeczność osób bezdomnych.
Trening kompetencji społecznych
Realizacja warsztatów pod nadzorem specjalisty przyczyni się do zwiększenia umiejętności osób biorących udział w projekcie w zakresie komunikacji, rozpoznawania emocji innych osób, asertywności, automotywacji, świadomości komunikacji poprzez swoje ciało, czy też zrozumienie języka wrażliwego na płeć. Efektem udziału we wsparciu będzie poprawa w sposobie komunikowania się, co będzie widoczne w relacjach międzyludzkich, współpracy z instytucjami pomagającymi osobom bezdomnym, czy też umiejętność zbudowania bardziej trwałych więzi. Lepsza komunikacja i umiejętność wyrażania siebie przyczyni się także do niedyskryminowania innych osób i utrudni postawienia osoby bezdomnej jako ofiarę dyskryminacji.
Indywidualne konsultacje psychologiczne
Każdy uczestnik/czka biorący udział w projekcie ma możliwość wzięcia udziału w 4h wsparcia specjalistycznego. Podczas rozmów indywidualnych osoba bezdomna będzie miała szansę na rozwiązanie indywidualnych trudności i problemów, które mogą utrudnić udział w projekcie, a także funkcjonowanie w życiu codziennych lub społeczności osób bezdomnych. Psycholog będzie wspierał radą, pokazywał rozwiązania, zachęcał do współpracy, w tym także z instytucjami. Będzie on także monitorował postępy osób biorących udział w projekcie i motywował do aktywności. Wsparcie jest ważne, gdyż daje możliwość zwiększenia poczucia własnej wartości i uwierzenia w swoje możliwości.
Rzecznik osób bezdomnych, konsultacje prawne
W ramach projektu 40 uczestników/czek otrzyma 4h wsparcia indywidualnego ze strony prawnika. Chcemy, aby nasi podopieczni na bieżąco rozwiązywali swoje problemy, które utrudniają lub uniemożliwiają aktywny udział w życiu społecznym. Wsparcie może dotyczyć kwestii związanych z zadłużeniem, brakiem dokumentacji osobistej (np. świadectwa pracy), nieuregulowaną sytuacją majątkową, sprawami karnymi. Pomoc będzie szansą na wyjaśnienie sytuacji osobistej lub uregulowanie lub rozłożenie w czasie zobowiązań, czy też zdobycie umiejętności współpracy z instytucjami publicznymi. Efektem tego wsparcia będzie większa szansa na przezwyciężenie problemów dotykających osoby bezdomne.
Rzecznik osób bezdomnych, działania instytucjonalne
W ramach tego wsparcia osoby biorące udział w projekcie będą miały możliwość skorzystania z 96h wsparcia. Specjalista będzie pomagał im w procesie reprezentacji, wypowiadaniu się w ich imieniu np. w czasie kontaktu z instytucjami publicznymi, gdyż większość osób bezdomnych nie zna przepisów a także ma trudności w porozumiewaniu się. Będzie również analizował lokalne przepisy pod kątem ich przychylności do poprawienia sytuacji osób bezdomnych. Nawiąże współpracę z instytucjami zajmującymi się pomocą osobom bezdomnym, aby odpowiednio ukierunkować dla nich pomoc. Będzie udzielał informacji mediom lokalnym, mieszkańcom, aby zmieniać stereotyp osób bezdomnych i włączać ich w lokalne procesy demokratyczne. Efektem tych działań będzie zwiększenie widoczności problemów osób bezdomnych w nowych środowiskach.

Warsztaty z praw człowieka

Zakończyliśmy realizację warsztatów mających na celu przekazanie wiedzy 40 osobom bezdomnym z zakresu praw człowieka, a w szczególności praw osób bezdomnych oraz poinformowanie o Karcie Praw Osób Bezdomnych. Uczestnicy zdobyli także wiedzę o Rzeczniku Praw Obywatelskich i jego zadaniach. Zajęcia były realizowane metodami aktywnymi, aby uczestnicy nie poznawali tylko suchej teorii , lecz potrafili praktycznie zastosować zdobyte informacje w życiu codziennym. Ćwiczono m.in. umiejętność informowania otoczenia o swoich prawach. Efektem zrealizowania wsparcia będzie świadomość uczestników projektu, czy do tej pory ich prawa były respektowane.

Program Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny realizowany jest przez konsorcjum w składzie: Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej im. Jerzego Regulskiego (lider), Fundacja Edukacja dla Demokracji i Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego. Program jest finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG i Funduszy Norweskich.

Warsztaty o dyskryminacji

Osoby bezdomne często nie mają świadomości, że są dyskryminowane ze względu na status społeczny, gdyż większość z nich uważa taki stan rzeczy za normę. Dlatego zrealizowane zostały zajęcia mające na celu zmianę postrzegania przez nich tego stanu rzeczy i uświadomienie im, że do tej pory postępowali nieprawidłowo.  Przedmiotem warsztatów było przekazanie wiedzy osobom bezdomnym o różnych formach dyskryminacji a w szczególności ze względu na: płeć, wiek, sprawność, orientację seksualną, narodowość, pochodzenie, światopogląd, pozycje społeczną. Dzięki temu uczestnicy mogli zastanowić się nad przyczynami dyskryminacji osób bezdomnych.

Warsztaty o wolontariacie

Uczestnicy wzięli również udział w zajęciach przybliżających im wiedzę dotyczącą kwalifikacji wolontariusza, ubezpieczenia wolontariuszy(NNW, OC), porozumienie z wolontariuszem, przygotowaniem wolontariusza do pracy, poinformowanie o aktach prawnych regulujących warunki i zasady współpracy z wolontariuszem. Zajęcia te oprócz zagadnień teoretycznych przedstawiały dobre praktyki wolontariuszy, którzy są osobami zagrożonymi wykluczeniem społecznym. Poprzez aktywność na warsztatach uczestnicy mieli możliwość rozwijania motywacji do bycia wolontariuszem.

Grupa samopomocowa

Projekt przewidział także formę wsparcia mającą na celu umożliwienie osobom bezdomnym dzielenie się doświadczeniami, wymianę uwag a także omawianie różnych problemów. Grupa samopomocowa daje im możliwość swobodnej wypowiedzi, a także prowadzenia uporządkowanej, moderowanej dyskusji. Udział w grupie zwiększa szansę na zmianę postawy uczestników na proaktywną oraz pozwoli na rozwiązanie we wspólnym gronie różnych trudności i problemów. Uczestnicy otrzymując wsparcie grupy zwiększają swoje kompetencje osobiste i poczucie własnej wartości.