BLOG
HomeBlogBez kategoriiZasady postepowania w okresie zagrożenia epidemiologicznego związanego z COVID-19 w ramach realizacji POPŻ Podprogram 2020
Zasady postepowania w okresie zagrożenia epidemiologicznego związanego z COVID-19 w ramach realizacji POPŻ Podprogram 2020
- W celu minimalizacji ryzyka zarażenia, zaleca się kwalifikowanie przez OPS/OPL osób najbardziej
potrzebujących do pomocy żywnościowej na podstawie przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub
z wykorzystaniem innych dostępnych środków komunikacji elektronicznej. Pracownik ośrodka pomocy
społecznej, a w przypadku osób bezdomnych także przedstawiciel organizacji partnerskiej samodzielnie
lub za pośrednictwem przedstawiciela innej placówki, wypełnia formularz skierowania, zgodnie z
wzorem w załączniku nr 5.1 lub formularz oświadczenia zgodnie z wzorem nr 7.1 do Wytycznych IZ.
Podpisany formularz przekazuje się w formie elektronicznej lub innej dostępnej formie do właściwej
organizacji partnerskiej, która na jego podstawie udostępnia żywność osobie zakwalifikowanej. - W przypadku tymczasowego zawieszenia działalności organizacji wydających posiłki, osobom
zakwalifikowanym do pomocy żywnościowej w formie posiłku, zaleca się udostępniać pomoc na wynos
lub w formie paczek żywnościowych. - W przypadku osób bezdomnych, dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych,
odpowiednio do potrzeb tych osób i możliwości OPR/OPL. Osoby bezdomne zgłaszające się do programu
w okresie epidemiologiczny należy zakwalifikować na podstawie załącznika nr 6.1. - Przedstawiciele placówek, w których przebywają osoby bezdomne, takich jak: schroniska, noclegownie,
hospicja itp. Nie należących do sieci organizacji partnerskich w ramach POPŻ, mogą w imieniu
osoby/osób bezdomnych wypełniać i przekazywać oświadczenia bezpośrednio do organizacji
partnerskich, jak również odbierać paczki z żywnością i przekazywać je osobom bezdomnym. Do odbioru
paczki z żywnością z OPL uprawnieni są także funkcjonariusze służb takich jak m.in. WOT, Straż Miejska
lub Ochotnicza Straż Pożarna. - Prowadząc dystrybucję żywności należy stosować środki ostrożności i stosować się do bieżących zaleceń
służb sanitarnych. - Osoba wydająca żywność/dostarczająca żywność osobie uprawnionej zaznacza w formularzu
stanowiącym załącznik nr 2 do Wytycznych IZ jakie artykuły spożywcze zostały dostarczone i potwierdza
podpisem wydanie artykułów. - Jeśli pomoc żywnościowa została dostarczona przez pracowników innych instytucji lub służb niż
organizacje partnerskie, listę wydanych artykułów spożywczych należy przekazać właściwej organizacji
partnerskiej.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji w polityce prywatności.Rozumiem